• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • SPOR
  • EKONOMİ
  • İNŞAAT
  • MOBİLYA
  • MİMARİ
  • SANAT
  • ORMANCILIK
  • DÜNYA
  • ANALİZ
  • AMBALAJ DEKORASYON ENERJİ
  • Ara
  1. Haberler
  2. DEKORASYON
  3. Neden Çalışacak Eleman Bulamıyoruz?
DEKORASYON
Yayınlanma: 15 Aralık 2017 - 09:54

Neden Çalışacak Eleman Bulamıyoruz?

Bu ay içerisinde gerçekleştirdiğimiz bir çok ziyarette gündem içerisinde yer alan önde gelen hususlardan bir tanesi atölyelerde ve tesislerde çalışacak eleman bulunamaması oldu. Orta seviyede ve küçük çaptaki işletmeler üretimde çalışacak eleman bulmakta zorlanıyor.

DEKORASYON
15 Aralık 2017 - 09:54
Yorumlar
TAKİP ETTAKİP ET
Dinle
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Neden Çalışacak Eleman Bulamıyoruz?
Bu sıkıntı sadece gerçekleştirdiğimiz istişarelerde ortaya çıkan bir durum değil, haber merkezimize web üzerinden, sosyal medya üzerinden bu konuda yoğun olarak iletiler geliyor.

Aslında problem sadece sektörümüze özgü değil. Tüm sektörlerde üretim için eleman bulmak sıkıntılı bir hal almış durumda. Son olarak TİM (Türkiye İhracatçılar Meclisi) Başkanı Mehmet Büyükekşi bu konunun önemine vurgu yaptı. 

Neden sorusunun cevabını irdelediğimizde ortaya çıkan sorunların başında vatandaşlarımızın atölyede veya fabrikalarda değil daha kalifiye ve masa başı işlerde çalışma isteğinde olmaları geliyor. Kısacası mevcut çalışma şartları ve iş beğenilmiyor. 
İş neden beğenilmiyor konusuna değindiğimizde birçok sebebi sıralamak mümkün. Bunlardan ilk üçüne baktığımızda; 

Beklentilerin yüksekliği

Bunların başında teknolojinin gelişmesi ile birlikte insanların beklentilerinin her geçen gün artıyor olması geliyor. Ancak yanılmamalıyız ki; bu durum sadece ücret konusunu bağlamıyor. Artık insanlar çalışma şartlarını, yaptıkları işin yapısını da önemser seviyeye geldi. Kendilerini algı olarak ve vizyon olarak önemli bir işe yakıştırıyorlar. Şartları iyi olsa da üretimde çalışmak dünyayı artık cebinde taşıma şansına sahip insanları ne yazık ki cezbetmiyor. Ki gel gelelim aileler de çocuklarını yetiştirirken buna göre yetiştiriyor. Bu durumun çözümü için en temelden üretimin öneminin aile içerisinde ve sonrasında eğitim sürecinde algılara yerleştirilmesi gerekiyor.

Orta Öğretim ve Yüksek Öğretim

Diğer bir başlık ahşap konusunda ortaöğretimde ve yükseköğretimde yeterli çalışmaların ve sınıfların olmaması. Orman ürünleri konusunda alttan yeterli eleman gelmiyor. Bu durum tabii ki arz-talep meselesi olarak da görülebilir ancak yönlendirme yapılmazsa talep artışının da sağlanması mümkün olmaz. Bu konuda devletin “eylem planı” altında orta ve uzun vadeli bir programlama yapması dışında gelişim mümkün gözükmüyor. (Bunun için de birilerinin (başta çalışma bakanlığı ve sonrasında dernekler) bunu devletin gündemine taşıması gerekiyor.)

Çalışma Şartları

Bir diğer önemli husus sektörümüzdeki çalışma şartları. Türkiye’de bu işi ileri seviyeye taşımış örnekleri bunun dışında tutarsak atölye ve tesislerimizdeki çalışma şartları hepimizin malumu. İş güvenliğinden tesislerin altyapı ve üstyapılarına, SGK’dan ücretlere…  Burada biraz işverenlerin şapkayı önlerine koyup düşünmesi gerekiyor.
Hal bu olunca Türkiye’de misafirimiz olmanın her geçen gün ötesine doğru giden başta Suriye olmak üzere dış ülke vatandaşlarının “çalışma izni olsun veya olmasın” bu boşluğu doldurması gündeme geliyor. İşverenler mevcut çalışma şartlarında ülkemizde ikamet eden yabancı uyruklu insanları işe alıyor. Bu durum bizlere 70’lerin Almanya’sını, oraya çalışmaya giden bizim vatandaşlarımızı hatırlatıyor. Ama burada farklı ve sıkıntılı bir durum var, bizim nüfusumuz günden güne ve hızla artıyor.

“Peki nasıl yapacağız?” sorularını duyar gibiyiz. Hepimiz üstümüze düşeni yapacağız. Önce tesislerimizi olması gereken “insani çalışma koşullarına” çıkartacağız. Sonra birlik olup, sektör olarak hunharca harcadığımız, hesapsız ve vizyonsuz şekilde bugünü düşünmeden hareket ettiğimiz son 50 yılın (en az) telafisi için ülke ve sektörün geleceği vizyonu ile oluşturulmuş büyük bir yol haritası belirleyeceğiz. Sonra bunun üzerinden adım adım, işleye işleye sektörü geleceğe taşıyacak sorunların çözümünün kendi içinde sağlandığını hep birlikte göreceğiz.
Benim sorum da şu : “Sizce bu mümkün mü?”

 

  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
ANASAYFAYA DÖNMEK İÇİN TIKLAYINIZ
İlginizi Çekebilir
Ahşap Zeminler Eskisinden Daha Yeni Görünecek
Ahşap Zeminler Eskisinden Daha Yeni Görünecek
Kendini Çalışan Ağaç Heykel Sergisi İlgi Gördü
Kendini Çalışan Ağaç Heykel Sergisi İlgi Gördü
Ahşap Araba Görenlerin İlgisini Çekti
Ahşap Araba Görenlerin İlgisini Çekti
Ankara Siteler ahşap oyuncak üretimine talip
Ankara Siteler ahşap oyuncak üretimine talip
Son Haberler
Finans Dünyasında Bir Yıldız: Bora Kıraç!
Finans Dünyasında Bir Yıldız: Bora Kıraç!
Aziz Yıldırım: "Direnişin ateşini yakan Fenerbahçe'nin kendisidir"
Aziz Yıldırım: "Direnişin ateşini yakan Fenerbahçe'nin...
Kasımpaşa, sezonu açtı
Kasımpaşa, sezonu açtı
Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Enflasyon oranlarının belli olmasıyla birlikte memur ve emeklilerimize verdiğimiz sözleri yerine getireceğiz"
Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Enflasyon oranlarının belli olmasıyla...
Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, Libya Hac Bakanı Beşir ile bir araya geldi
Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, Libya Hac Bakanı Beşir ile bir araya...
Plywood Yine Mevsim Normallerinde!
Plywood Yine Mevsim Normallerinde!

Ana Sayfa
SPOR
EKONOMİ
İNŞAAT
MOBİLYA
MİMARİ
SANAT
ORMANCILIK
DÜNYA
ANALİZ
AMBALAJ
DEKORASYON
ENERJİ
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • AMBALAJ
  • ANALİZ
  • DEKORASYON
  • DÜNYA
  • ENERJİ
  • İNŞAAT
  • MİMARİ
  • MOBİLYA
  • OGM HABER
  • ORMANCILIK
  • SANAT
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Ahşap Global sitesinde kullanılan haber ver görseller kaynak gösterilmeden kullanılamaz. Her hakkı saklıdır

plywood