• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • SPOR
  • EKONOMİ
  • İNŞAAT
  • MOBİLYA
  • MİMARİ
  • SANAT
  • ORMANCILIK
  • DÜNYA
  • ANALİZ
  • AMBALAJ DEKORASYON ENERJİ
  • Ara
  1. Haberler
  2. DÜNYA
  3. Küresel Kereste Ticareti 2018'de Geriledi !
DÜNYA
Yayınlanma: 20 Şubat 2019 - 16:48

Küresel Kereste Ticareti 2018'de Geriledi !

Küresel kereste ticareti 2018’in Ocak-Eylül ayları arasında, geçen yılın aynı dönemine kıyasla % 2,5 oranında azaldı. Çin, Japonya, İngiltere ve MENA (Orta Doğu ve Kuzey Afrika bölgesi) bölgesi ithalatlarını düşürürken, ABD ve kıta Avrupa’sı bu yıl, 2017 yılına kıyasla daha fazla kereste ithal etti.

DÜNYA
20 Şubat 2019 - 16:48
Yorumlar
TAKİP ETTAKİP ET
Dinle
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Küresel Kereste Ticareti 2018'de Geriledi !
Kereste piyasaları - Kuzey Amerika

ABD kereste ithalatı 2018 yılının ikinci çeyreğinde10 yılın en yüksek seviyesine ulaştıktan sonra, 2018 yılının üçüncü çeyreğinde ithalat hacmi % 3.5 oranında düşerek 9.4 milyon m3'e geriledi ama yine de bu rakam 2017 yılının aynı dönemine kıyasla % 10 daha fazla. Küresel odun fiyat verileri ve piyasa bilgileri hakkında kaynak vazifesi gören Wood Resource Quarterly (WRQ) dergisinin bildirdiğine göre son birkaç yılda yaşanan eğilim ise, ABD’ye yapılan yurtdışı kereste ihracatının pazar payının, Kanada bu işten zararlı çıksa da, arttığı yönünde. Kanada’nın payı, 2016 yılında ABD’nin toplam ithalatının %95'ini oluşturuyorken 2018'de% 91'e düşmüş durumda.

ABD'de kereste fiyatları yaz ve sonbahar boyunca düşüş gösterirken, ana sınıflarda Haziran ayından Kasım ayına kadar % 40 oranında düşüş yaşandı.

2018 yılının üçüncü çeyreğinde Kanada'dan yapılan kereste ihracatı tüm pazarlarda düşüş gösterirken toplam ihracat hacmi de % 4,3 oranında düştü. İhracatın neredeyse % 80'i ABD’ye yapıldı. Çin'e yapılan ihracat hacmi ise 2018'in ilk dokuz ayında, geçen yılın aynı dönemine göre % 16 oranında daha düşük olarak gerçekleşti.

Kereste piyasaları - Kuzey Avrupa

Hem Finlandiya hem de İsveç'ten yapılan kereste ihracatı yaz sonlarında önemli ölçüde yavaşladı ve Ağustos sevkiyatları 2017'nin Ağustos ayından itibaren % 10 (Finlandiya) ve % 6 (İsveç) oranında düşüş gösterdi. Finlandiya’nın bu yılki ihracatında şimdiye kadar en büyük düşüş Çin ve Suudi Arabistan’a yapılan sevkiyatlarda meydana gelirken İsveç kökenli kereste fabrikalarının Mısır, Çin ve Japonya'ya olan ihracatlarında da azalmalar gerçekleşti. WRQ’ya göre, hem Finlandiya hem de İsveç'in 2018 yılında Avrupa pazarındaki satışları, yapılan sevkiyat hacimlerinde 2017 yılına kıyasla sadece küçük değişikliklerle devam etti. Hem Finlandiya hem de İsveç'teki kereste fiyatları 2018 yılının genelinde sabit seyretti.

Kereste piyasası- İngiltere

Birleşik Krallık, ABD ve Çin'den sonra dünyanın üçüncü büyük kereste ithalatçısı konumunda. BK 2017 yılında 7.5 milyon m3 kereste ithal ederken bu rakam 2007 yılından beri görülen en yüksek seviye oldu ve beş yıl öncesine kıyasla da neredeyse % 50 oranında arttı. İsveç uzun zamandan beri % 45 pazar payıyla Birleşik Krallık piyasasının ana tedarikçisi konumunda. Ancak, Birleşik Krallık piyasasının ithal keresteye olan talebi, 2018 yılının ilk dokuz ayında % 20 oranında düşüş gösterdi.

2018 yılının ikinci çeyreğinde kereste ithal fiyatları son birkaç yılda ABD doları bazında yukarı yönlü bir eğilim izleyerek üç yılın en yüksek seviyesini bulup ardından üçüncü çeyrekte  % 7,3 oranında düştü.

Kereste piyasası – Çin

Çinli tüketicilerin karamsar yaklaşımı ve birçok eyalet hükümeti ve devlet işletmesine sunulan kredilerdeki azalma orman ürünlerine olan talebin düşmesine katkıda bulundu. Tüm bunların neticesinde, Çin'e yapılan toplam yumuşak odun ithalatı 2018 yılında yavaşladı ve ilk dokuz ayda, Çin gümrük verilerine göre 2017 yılının aynı dönemine kıyasla % 11 oranında düşüş kaydedildi. Rusya dışındaki tüm ülkelerinden gerçekleştirilen ithalatta düşüş yaşandı.

# kereste# kontrplak# masİf ahŞap# orman ÜrÜnlerİ# orman ÜrÜnÜ# mdf# sunta# osb levha# aĞaÇ# orman# tomruk# pelet# palet# ahŞap
  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
ANASAYFAYA DÖNMEK İÇİN TIKLAYINIZ
İlginizi Çekebilir
Odun ve Pelet için fiyatlara sınırlama geliyor
Odun ve Pelet için fiyatlara sınırlama geliyor
Hindistan’ın Plywood Devi Kapasite Arttırıyor
Hindistan’ın Plywood Devi Kapasite Arttırıyor
ABD Plywood İthalatı Yüzde 37 Arttı
ABD Plywood İthalatı Yüzde 37 Arttı
Brezilya Plywood İhracatı Yarı Yarıya Düştü
Brezilya Plywood İhracatı Yarı Yarıya Düştü
Son Haberler
Finans Dünyasında Bir Yıldız: Bora Kıraç!
Finans Dünyasında Bir Yıldız: Bora Kıraç!
Aziz Yıldırım: "Direnişin ateşini yakan Fenerbahçe'nin kendisidir"
Aziz Yıldırım: "Direnişin ateşini yakan Fenerbahçe'nin...
Kasımpaşa, sezonu açtı
Kasımpaşa, sezonu açtı
Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Enflasyon oranlarının belli olmasıyla birlikte memur ve emeklilerimize verdiğimiz sözleri yerine getireceğiz"
Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Enflasyon oranlarının belli olmasıyla...
Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, Libya Hac Bakanı Beşir ile bir araya geldi
Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, Libya Hac Bakanı Beşir ile bir araya...
Sveza Üretimini %43 ARTIRACAK
Sveza Üretimini %43 ARTIRACAK

Ana Sayfa
SPOR
EKONOMİ
İNŞAAT
MOBİLYA
MİMARİ
SANAT
ORMANCILIK
DÜNYA
ANALİZ
AMBALAJ
DEKORASYON
ENERJİ
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • AMBALAJ
  • ANALİZ
  • DEKORASYON
  • DÜNYA
  • ENERJİ
  • İNŞAAT
  • MİMARİ
  • MOBİLYA
  • OGM HABER
  • ORMANCILIK
  • SANAT
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Ahşap Global sitesinde kullanılan haber ver görseller kaynak gösterilmeden kullanılamaz. Her hakkı saklıdır

plywood